Bohusläns skärgård är den skärgård som benämns som den vackraste i Sverige. Troligen är det just därför den är så pass populär att paddla i. Här kan man smidigt styra sin kajak mellan flera olika öar och skär. Ofta är det lätt att finna en plats att övernatta på. Generellt sett kan man gå iland var som helst och slå upp ett tält eller lägga ut en sovsäck. Det gäller dock att tänka på att det kan finnas vissa skyddade öar och liknande. Dessa finns uppmärkta på sjökort och ofta står det också skyltar vid öarna. Detta måste man som paddlare respektera.

Nationalpark

I Bohusläns skärgård kan man finna den enda marina nationalparken i Sverige. Den kallas för Kosterhavets nationalpark och här finns över sex tusen olika växt- och djurarter. Det är ofta inte tillåtet att stanna och elda eller övernatta vid dessa öar eftersom djur och växtlighet måste vara ifred.

Rekommenderad paddlingstur

En av de vackraste turerna, som låter paddlaren se flera olika miljöer och öar är den som går mellan Grebbestad till Kosteröarna och tillbaka igen. Denna rutt är lite längre och tar mellan fyra till fem dagar att paddla för en erfaren paddlare. Det finns relativt trånga passager, en del strömmar med mera längs rutten och den sägs ofta vara svårpaddlad. Om man är nybörjare kan det därför vara klokt att hålla sig till paddling nära fastlandet. Även här kan man stöta på ett rikt djurliv och det finns många olika saker att upptäcka.

Att hyra kajak

Om man inte har en egen kajak finns det möjlighet att hyra en eller flera varianter i närheten av vattnet. Det finns både enmanskajaker och tvåmansvarianter att välja mellan och det finns också ett fåtal kanadensare att hyra om man vill stanna ute lite längre eller köra flera rutter efter varandra.