När man paddlar kajak i Sverige kan det vara bra att veta om att vattnet ofta är relativt kallt. I Sverige är det kalla vattnet en av de största anledningarna till att människor avlider i samband med att de paddlar kajak. Om man ska ut och paddla finns det alltså en hel del saker att tänka över. Det är alltid bra att kontrollera hur vädret ska bli och det kan också vara bra att kontrollera vattentemperaturen i det aktuella området. Kallt vatten brukar definieras som under 21 grader, men redan då finns det risk att man kyls ner allvarligt om man ramlar i.

Simkunnighet och rätt kläder

När det gäller paddling bör man alltid se till att inte hålla sig längre ifrån land än man orkar simma. Man bör också tänka på att det är jobbigare att simma i strömt och kallt vatten än i simhallens varma och lugna pooler.

När man paddlar är det också viktigt att tänka på vilka kläder man har på sig ifall man skulle hamna i vattnet. Närmast kroppen bör man definitivt ha på sig bomull eller syntet. Om man misstänker att man kan behöva vara i vattnet mer än fem minuter kan det vara klokt att bära en våtdräkt.

Gruppen och dynamiken

Det är mycket viktigt att man ser till att hålla koll på gruppen om man är fler som paddlar tillsammans. Om det är kallt är det bra att se över hur beteendena förändras. Om någon verkar bli sämre är det klokt att ta sig iland och värma sig och eventuellt kontakta sjukvården så snart som möjligt. Om man blir nedkyld kan läget snabbt bli mycket allvarligt. Ofta börjar det med att man blir klumpig och tappar känsel. Man kan sedan bli omtöcknad och till slut blir man medvetslös och avlider. Det är detta man måste hålla koll på.