Om man är nybörjare inom kajakpaddling kan det vara klokt att välja en lätt rutt till en början. Det finner man i Misterhults skärgård. Här kan man paddla fram i lugn och maklig takt bland mindre fiskelägen, nära små öar med mera. De smala sunden och de grunda vattnen ser till att större båtar inte kommer in i vattnen och som paddlare behöver man alltså inte oroa sig för stora svallvågor, möten med större fartyg och liknande. Här paddlar man allt som oftast i ensamhet, eller möjligen tillsammans med andra kajakpaddlare.

Djurliv, möjligheten att övernatta med mera

När man paddlar omkring i skärgården i Östersjön kan man ofta både se säl och havsörn. Om man är närmare fastlandet kan man också se rådjur, älgar och andra djur som kommer ner till vattnet för att dricka. Ofta kan man finna obebodda öar som står tomma och på dem är det för det mesta tillåtet att tälta en eller två nätter. Om man kontaktar markägaren är det oftast inte heller några problem att stanna längre så länge man håller rent omkring sig. Under turen finns det flera möjligheter att stanna och ta upp kajaken ur vattnet om man så vill.

Ruttförslag

En rutt på mellan två till tre dagar är den som går mellan Västervik och Misterhult skärgård. Denna rutt går relativt nära fastlandet, ofta innanför mindre öar. I stort sett hela rutten passar för nybörjare inom paddling eftersom att den saknar starka strömmar och liknande. Om man inte vill ge sig ut på turer som tar flera dagar kan man också ta kortare turer mellan öar, eller kanske ge sig ut från fastlandet och ta kurs mot en viss ö. Här finns det möjlighet för alla att vara med, oavsett erfarenhet. Det finns också ett rikt fiskebestånd vilket gör att man med fördel kan fiska under kajakturen.