Att upptäcka städer från vattnet

Många svenska städer ligger nära vatten. Ofta rinner vatten rakt igenom dem och vad passar bättre då än att faktiskt upptäcka staden just från vattnet? När man går gatorna fram i guidade turer ser man ofta byggnader och annat ur samma perspektiv som andra sett dem flera hundra gånger tidigare. När man åker båt blir det en helt annan sak.

Guidade turer med kajak

En av de allra första städer som provade på guidade turer med just kajaker var Göteborg på Västkusten. Här fick ett gäng på kickoff verkligen testa samarbete med mera genom att ta plats i kajaker och tillsammans paddla genom strömmarna. Flera gånger kom spännande möten med båten Paddan, och alla de deltagande tycktes anse att turen var mycket rolig och intressant.

Vem passar dessa turer för?

En guidad tur med kajak kräver förstås en del av utövaren. För det första måste denne vara simkunnig och ha en ganska bra balans. Ofta finns det också krav på att deltagaren ska vara minst 15, men helst gärna 18 år gammal. För personer med rörelsehinder eller äldre som inte har så lätt att krypa ihop på små utrymmen kan det också vara svårt att delta i en guidad tur med kajak. Det gör att målgruppen för guidningarna är relativt begränsad. För den äventyrlige är detta dock en helt perfekt chans att göra något nytt.

Andra städer som kan ses från vattnet

Det finns många svenska städer som kan ses från vattnet. Det är dock inte alla som erbjuder guidade turer. Många gånger kan man dock själv samla ihop ett gäng och sedan hyra kajaker och skapa egna guidningar. Kalmar, Oskarshamn, Västervik och flera skånska städer är bara några av de städer man kan se från havet. Man kan komma riktigt nära städernas siluett och se städerna på samma sätt som städernas upptäckare en gång i tiden gjorde.