Det allra senaste inom kajaker

När de gäller kajaker kan de variera en hel del i pris och modell. Dock släpps det varje år en hel del nyheter inom kajakmarknaden.

Kajakerna blir vädertåliga

Tack vare fler nya material som börjat användas i kajaker blir dessa lättare, och mer robusta. Kajaker var tidigare relativt platta undertill och såg nästan jämna ut i formen men detta har börjat förändras. Allt fler tillverkare har börjat upptäcka att paddlare uppskattar mer plats att packa på i kajaken och många vill dessutom att kajaken ska vara mer stabil. En markerad botten gör att man lättare kan surfa på vågor med båten och genom att använda de nya båtarnas skäddor kan man få en bättre kursstabilitet samt få mer kraft att driva fram kajaken med.

Lättare vikt

Många av de nyare kajakerna tillverkas av material som inte väger så mycket. Moderna kajaker väger ofta omkring 20 kilo till skillnad från de äldre som ofta ligger omkring 30-40 kilo och som dessutom inte erbjuder lika mycket lastutrymme. Det gör att kajaken är betydligt lättare att hantera på land. Man kan ensam dra den en bra bit upp för att vattnet inte ska få tag på kajaken när man gör uppehåll eller liknande. Om man behöver frakta kajaken på ett biltak eller liknande blir det också betydligt lättare att lyfta upp båten när den väger mindre.

Packningsluckor

Äldre kajaker har ofta helt öppna packningshål, medan de moderna varianterna har stängbara luckor. Ofta är äldre packningsluckor också runda vilket gör att man endast kan få ner mindre saker i dem. De allra modernaste kajakerna har luckor i speciella material som är tillverkade av neopren eller liknande. Dessa är betydligt enklare att öppna än gummiluckor. Detta kan till exempel betyda riktigt mycket om man hamnar i dåligt väder eller om man behöver ha upp vatten eller liknande snabbt under färden.