Farligt att paddla kajak när det blåser

Många tror att kajaker i stort sett klarar av vilket väder som helst. De är förvisso lite mer stabila än till exempel en kanot men man bör vara beredd på att de inte klarar av vilket väder som helst.

Blåst och kajak

Även när det bara blåser lite kan man som kajakpaddlare känna av att det blir svårare att hålla kajaken stabil. Det blir också svårare att kunna styra och paddla dit man vill. Om det blåser från land blir det snabbt mycket svårpaddlat och om man då inte har ork kan man riskera att driva ut. Om man i en sådan situation inte får hjälp kan man snabbt hamna mycket långt ut. Om det blåser upp snabbt och man inte får balans på sin kajak är det lätt hänt att man kantrar och om det blåser hårt är det inte säkert att man kan komma upp i båten igen. När vattnet är kallt kan man ofta orka hålla sig kvar en stund, men till slut kommer man att tappa greppet om den flytande kajaken. När detta händer är risken stor att man inte klarar sig. Om man har en bra flytväst hamnar man troligen inte under vatten men nedkylningen är ett allvarligt hot.

Vad gör man om blåsten kommer?

Om man är ute och paddlar och märker att det börjar blåsa upp bör man med en gång ta sig in mot land. Om man ser en större båt kan man också kontakta dem och fråga om de kan hjälpa till. Ofta har dessa lite lättare att klara blåst och kajaken kan enkelt dras efter eller lyftas upp i båten. Det viktiga är att söka skydd. Om det finns öar i närheten kan man ofta ta sig upp på en sådan, men det bästa är att söka sig till fastlandet.