Förbud mot kajaker

Ibland kan det vara mer eller mindre riskfyllt att åka kajak. Man bör som paddlare vara medveten om att man utsätter sig för en hel del risker när man beger sig ut på vattnet i en lång, smal båt. I sjöstäder som Venedig med mera har det ofta varit populärt att hyra en kajak och åka runt på egen hand men detta har förändrats.

Kajaker förbjuds

I just Venedig inträffade ett dödsfall relativt nyligen och det berodde just på att en person varit ute i en egen kajak och paddlat. Detta har lett till att man nu inte får ta sig runt med egen, mindre båt i de allra flesta av Venedigs kanaler. Tidigare fick man paddla och åka själv i kanalerna under vissa av dygnets tider, men detta har nu alltså tagits bort. I alla fall i de allra mest trafikerade kanalerna. I mindre trafikerade delar av staden får man fortfarande ta sig fram för egen maskin men dock bara innan klockan sju på morgonen och efter klockan fem på eftermiddagen. Om man ska ge sig ut med en egen båt är det alltså värt att kontrollera detta lite extra noga. Det är dock bra att komma ihåg att detta inte bara är något som gäller för turister – även bosatta i Venedig är drabbade av detta förbud.

Förbud på andra ställen

Även i Sverige finns det ställen man inte får paddla på. Det kan till exempel handla om mycket strömma passager, åar fulla av träd eller sträckor vid vattenkraftverk. Ofta gäller dessa förbud dock inte bara kajaker utan också andra typer av båtar och flytverktyg. Luftmadrasser och liknande är därför inte heller tillåtna att använda.

Förbuden ger säkrare paddling

Om man håller sig borta från de ställen man inte får paddla på blir turen något säkrare. Dock är det fortfarande bra att vara försiktig.