Försvunna kajaker och paddlare

Då och då kan man i nyhetsartiklar läsa om att paddlare eller kajaker försvunnit. Det kan antingen vara kajaker som stulits, eller paddlare som försvunnit under en kajaktur. Ofta är det betydligt allvarligare när en paddlare försvunnit än när en kajak gjort det.

En försvunnen paddlare

Det händer då och då att kajaker hittas drivande på vattnet eller intill strandkanter. Ibland finns det packning i dem, och andra gånger är de helt tomma. När man finner en tom kajak är det ofta svårt att veta om den slitit sig, om någon ramlat ur den eller om det skett ett brott. Allt som oftast är det dock klokt att kontakta polisen eller sjöräddningen och varsko dem om att kajaken hittats och var det skett, samt om det finns saker i den. Det händer ibland att personer försvinner i samband med att kajaker hittas drivande och ofta kan dessa händelser kopplas ihop. Det är dock ofta svårt att finna den försvunne personen om denne inte kan ge några livstecken ifrån sig.

Om kajaken sliter sig

Under sommaren kan det hända att man tappar sin kajak om den åker efter en båt. Det kan också hända att man inte dragit upp den tillräckligt långt på land och när vattnet stiger försvinner kajaken ut till havs. Om man är ett sällskap kan det vara klokt att någon ger sig ut för att hämta den förrymda kajaken men ibland har man inte sådan tur att man får tag i den. Om man blir av med en kajak är det smart att kontakta sjöräddningen och anmäla att kajaken slitit sig och berätta om den har några särskilda kännetecken. Om de då får in ett samtal om att någon funnit en drivande kajak behöver man inte oroa sig för att någon ramlat ur den eller liknande. Då kan kajaken dessutom återlämnas till sin rätta ägare.