Kajaktävlingar

I Sverige är det ofta så att man låter kajaken glida fram genom vattnet i maklig takt. Kanske motionerar man, eller så njuter man bara av naturen och lugnet. Men om man vill ha ut mer av sin paddling, kan man få det?

Flera olika tävlingar

När det gäller kajak och paddling arrangeras varje år flera olika tävlingar i Sverige. Bland annat arrangeras ett lopp på Göta Kanal i Östergötland varje sommar och detta brukar locka flera hundra olika deltagare. Just att loppet hålls i kanalen gör att tävlingen blir mer spännande eftersom kanalen i mångt och mycket liknar en bana som skapats just för tävlingen. I denna tävling ingår också olika lyftmoment och även här gäller det att vara snabb.

Det finns också tävlingar i flera andra landskap. Ett av dem är Dalsland och här finns det olika klasser. Man kan antingen välja att ställa upp i tävlingsklass eller som motionär. Dessutom kan man också välja om man vill vara med och tävla i en enmanskajak, tvåmanskajak eller kanadensare. Denna tävling är lite längre och närmare sex mil lång, inklusive olika lyftmoment. Om man tar det ännu lugnare kan man såklart också spela en eller ett par spelautomater om man inte vill paddla.

==En krävande tävling==

I Sverige ordnas också en mycket krävande kajaktävling. Denna ordnas i Malmö och det finns faktiskt ingen målgång här. Det handlar om att man som paddlare ska komma så långt som möjligt under 24 timmar. Man får bara delta i enmanskajak och man kan antingen glida runt Malmö kanal i lugnt tempo och njuta i 24 timmar, eller så kan man köra snabbt i flera varv. Om man klarar att paddla hela 18 mil får man ett guldmärke, men om man klarar en kortare sträcka finns även brons- och silvermärken. Alla som deltar i hela tävlingen får dock ett tygmärke som bevis på detta. Då gäller det att orka paddla hela natten och hela dagen.