Om man ska ut och paddla kajak finns det en del saker man bör ta med sig just i säkerhetssyfte. Beroende på var man ska paddla och hur lång turen är kan det krävas lite olika saker men generellt sett är grundutrustningen densamma.

Vad måste alltid vara med?

Ett sätt att kommunicera med omvärlden måste man alltid ha med sig. Oavsett om turen är kort eller lång är en telefon i vattentätt fodral eller en kommunikationsradio viktigt både för sin och andras säkerhet. En flytväst med visselpipa och reflexer är också något man alltid bör se till att ha på sig när man befinner sig i kajaken, även om man är nära land. Det är också mycket viktigt att ha på sig reflexer samt olika typer av ljuskällor. Lanternor på kajaken är bra, en pannlampa fungerar och dessutom kan det vara klokt att ha en lampa med rött ljus. Med hjälp av denna kan man enkelt läsa sin karta eller liknande utan att andra paddlare bländas.

Ett bra första hjälpen-set ska också vara med. Detta bör innehålla kompresser, sårtvätt, tryckförband och gärna också huvudvärkstabletter och fästingplockare. Med detta kan man klara mindre akuta situationer. I några set för seglare och liknande finns det också så kallade nödbloss. Dessa kan vara bra att ha med sig om något skulle hända och mobiltelefonen av en eller annan anledning plötsligt slutar fungera.

Mat och dryck

När man ska ut och paddla är det viktigt att man har med sig mat och dryck, gärna i förpackning som flyter och är vattentät. Man bör ha med sig lite extra, som räcker i en eller två dagar längre än man beräknar att turen ska vara. På så sätt är man förberedd även om man skulle behöva stanna längre på grund av väderförhållanden, mörker, sjukdom eller liknande.