Det är roligt att paddla kajak och man kan se många olika djur och vara med om mycket spännande saker under turen. Det gäller dock att man ser till att välja säkra vägar att padda. Många turer kan beskrivas som lätta men eftersom naturen ofta förändras kan svårighetsgraden också snabbt bli en annan.

Rätt kunskaper ger säkrare tur

Med hjälp av de kunskaper och den utrustning man har med sig ska man som paddlare kunna hantera den omgivning man valt att paddla i. Även om man välter med kajaken ska man kunna ta sig in till land eller kunna komma upp i kajaken igen och ta sig vidare.

Välj lugna rutter

Ju mer oerfaren man är som paddlare, desto lugnare rutt bör man välja. Om man ska paddla ensam är detta extra viktigt. Det kan vara klokt att välja en paddlingstur där man undviker faror som starka strömmar, vindar, vågor och stora öppna vatten. Alla dessa saker kan snabbt leda till att man hamnar i situationer som man inte räknat med. Det är också viktigt att man både innan och under rutten håller koll på hur det ser ut med väderomslag. Om man är ute på tur och vädret beräknas bli dåligt kan det vara klokt att stanna i land under ytterligare någon dag.

Undvik mörker

Om man inte har med sig utrustning för eller har erfarenhet av paddling i mörker bör man se till att hålla sig till rutter som garanterat gör att man hinner fram innan det skymmer. När det blir mörkt ser man sämre och det kan ofta bli blåsigare på natten.

Rutter med en väg ut

Om man inte har stor vana av paddling kan det vara smart att välja en rutt som går att avbryta om man inte hinner fram innan det bli mörkt eller om det plötsligt blir dåligt väder.