Som paddlare har man troligen inte missat Stockholms skärgård. Det är nämligen den allra populäraste och även största skärgården att paddla i. När det gäller skärgården sträcker den sig mellan Arholma i norr och ända till Landsort i söder. Denna sträcka är hela 150 kilometer lång och lämplig både för erfarna paddlare och för nybörjare. Det finns både långa och korta distanser att välja mellan och oavsett om man paddlat länge eller om man bara hyr kajak för en dagsutflykt kan man finna intressanta turer.

Turförslag

Om man söker efter en riktig utmaning och en lite längre sträcka att paddla kan turen mellan Möja till Svenska Högarna vara en bra tur. Om man dessutom paddlar samma väg tillbaka tar turen mellan fyra till fem dagar för en erfaren paddlare som håller någorlunda hastighet. Det är inte en paddling att rekommendera för nybörjare eftersom vädret ofta slår om snabbt och dessutom förekommer en hel del strömmar i området.

Möjlighet att övernatta

Om man vill övernatta riktigt bekvämt kan det vara klokt att paddla i innerskärgården. Här finns det nämligen vandrarhem att övernatta på där man dessutom kan förvara sin kajak tryggt under en eller flera nätter. Om man istället vill bege sig ut i den yttre skärgården då finns där inga vandrarhem utan man behöver ha med sig tält. På vissa öar finns det också olika vindskydd med mera som man kan övernatta i. Det är dock viktigt att man som paddlare ser till att komma ihåg att det inte alltid är lämpligt eller tillåtet att elda på dessa öar.

Enkla turer för nybörjaren

Om man är helt ny på paddling finns det möjlighet att gå olika paddlingsutbildningar med mera i skärgården. På dessa brukar man ibland också ta med sig deltagarna ut på nybörjarturer på ett par timmar. Detta är ett utmärkt tillfälle att lära känna skärgården.