När man ska ut och paddla kajak finns det en del saker man bör ta med sig för att turen ska bli så angenäm som möjligt. Men vad bör man egentligen tänka på?

Kläder

När man ska ut och paddla är det viktigt att ha på sig bekväma kläder i bra material. Om man ska åka långt är extrakläder också bra att ha med sig. Dessutom bör man ta med sig regnställ, halsduk, mössa och liknande. Strumpor och kanske ett underställ i ull kan vara bra att ta med sig eftersom det värmer även om man råkar bli blöt. När det gäller klädförvaring är ytorna i kajaken ofta små och om det kommer in vatten i kajaken är det bra om kläderna ligger i vattentäta påsar.

Saker för övernattning

Om man ska övernatta på turen behöver man också saker till det. Om det är varmt ute och fint väder kan man ofta sova i en sovsäck direkt under stjärnorna, men om man vill kunna sova ute även om regnet drar in är ett bra tält viktigt. En sovsäck värmer skönt och om man ska sova på hårt underlag är ett uppblåsbart underlag bekvämt. I dessa fall är det också bra att ta med sig ett friluftskök att laga mat på och såklart mat och dryck så det räcker.

Små men viktiga saker

Om man ska laga mat är diskmedel och en skärbräda samt kniv och bestick bra att ha med sig. Det underlättar en hel del. Även en multikniv, solskydd i olika form, myggmedel, en vattenflaska och kanske också olika lampor är sådant som är bra att ha med sig men inte helt nödvändigt.

Vatten, det allra viktigaste

Oavsett om man ska ut på en kort eller lång tur är det viktigt att ha med sig vatten. Man bör ha med sig ett par liter mer än vad man räknar med att göra av med.