Om man ska köpa en egen kajak gäller det att välja en variant som man verkligen trivs med. Ofta är det inte speciellt svårt att välja kajak. Man bör till exempel tänka efter var man planerar att paddla, hur mycket erfarenhet man har och hur stor kajak man behöver.

Vilket material ska man välja?

Det finns kajaker i glasfiber och plast. Kajaker i plast finns i flera olika färger och modeller. De är ofta billiga att äga, underhålla och de är dessutom lätta att paddla. Plasten är slitstark och tål det mesta. En kajak som istället är tillverkad i glasfiber är lättare än plast gällande vikten och den ger också bättre prestanda. Den är också mer vridstyv än plastkajakerna vilket gör den mer stabil.

Storleken på kajaken

Det finns både långa, korta, smala och breda kajaker. En lång kajak fungerar bra för längre turer och den erbjuder också gott om packutrymme. Den är dock något mindre stabil än kortare och bredare dagskajaker. Om man främst tar korta turer på ett par timmar och sällan är ute över en natt kan dessa kajaker vara bra eftersom de är lättare att hantera såväl i vattnet som på land.

Olika kajakmodeller

Om man har paddlat kajak ett tag och vill ha en mer specifikt inriktad variant finns också detta. Det finns till exempel små motionskajaker, hundkajaker där också hunden kan följa med, kajaker som passar i mer vågiga vatten och grönlandskajaker som är större än vanliga kajaker.

Oavsett vad man söker kan man finna en kajak som passar, men innan man köper en egen kajak kan det vara klokt att prova flera olika modeller på kajakskolor eller liknande. Där kan man också prova olika paddlar i olika material. Dessa finns både i plast, trä, och som enkelsidiga och dubbelsidiga. Vad man väljer är helt individuellt.